Lutherse Kerk
In 1733 kwam een groep Lutheranen naar Zeeuws-Vlaanderen. Zij waren voor godsdienstige vervolging gevlucht uit het Aartsbisdom Salzburg. Na een zeer moeilijke begintijd bouwden zij in 1741 met behulp van de Lutherse Kerk in Amsterdam de enige Lutherse Kerk in Zeeuws-Vlaanderen.
In 1998 werd de kerk ingrijpend gerestaureerd. Sindsdien is deze in gebruik als tentoonstellingsruimte van Het Vlaemsche Erfgoed en worden er groepen ontvangen. Ook kan er getrouwd worden en kunnen er congressen en vergaderingen gehouden worden.
De kerk is alleen op afspraak geopend.
Ieder seizoen wordt op enkele data de mogelijkheid geboden om onder begeleiding van een gids de kerk te bezoeken. Voor deze rondleiding kunt u zich minimaal één uur van tevoren aanmelden bij de Erfgoedwinkel van museum Het Vlaemsche Erfgoed. Vanuit Het Vlaemsche Erfgoed neemt de gids u mee naar de grote Kerk op de Markt en de Lutherse Kerk in de Molenstraat. U hoort het cultuurhistorische verhaal van de rijke, maar ook woelige geschiedenis van Groede. Tijdens deze rondleiding passeren de abdijen van Gent, de onderwaterzetting in de 80-jarige oorlog, de komst van de Hugenoten en de vlucht van de Lutheranen uit Salzburg de revue.
Voor eventuele activiteiten in de Lutherse Kerk, bekijk onze “Activiteiten”.